Azt hitték, hogy a mester egyik tanítványának műve

Bizonyítanak a vizsgálatok: Rembrandt festette a Szakállas öregembert

Röntgenvizsgálatok nyomán Rembrandtnak tulajdonítanak szakemberek egy festményt, amelyről korábban azt feltételezték, hogy a holland mester egy tanítványának munkája.

2011.12.02 20:29MTI

Ernst van de Wetering Rembrandt-szakértő pénteken elmondta: az Old Man with Beard (Szakállas öregember) című festményt 1630 körül festette az akkor 24 éves művész Leidenben.
   
Az alkotás hitelességét több bizonyíték is alátámasztja. Az egyik legmeggyőzőbb, hogy a röntgensugaras vizsgálat során kiderült: a festményt Rembrandt egy befejezetlen önarcképére festette. A kép határozottan tükrözi Rembrandt 1630 körül született műveinek stílusát. Emellett a festményről készült egy másolat 1633-ban, amely valószínűleg a mester egy tanítványának munkája - hangoztatta a művészettörténész.
   
A kis méretű, 15x20 centiméteres festmény egy magánszemély tulajdona. A képet a meg nem nevezett gyűjtő a Rembrandt múzeumnak kölcsönözte, amely azt egy jövőre megnyíló kiállításon tárja a közönség elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.