Közösségépítés a családi életre nevelés fókuszában

Fórumház: családbarát táborok sok mozgással és programmal (x)

A Fórumház Egyesület által szervezett táborok kiváló lehetőséget adnak a fiataloknak, hogy élményekkel gazdagon és hasznosan töltsék el a nyarat.

2013.03.19 11:10ma.hu

A Fórumház Egyesület többségében fiatalok szabadidős tevékenységének, programjainak koordinálását, táboroztatását szervezi immár hosszú évek óta. A szervezők nagy örömére a TÁMOP-projekt keretében lehetőségük nyílt újabb táborok szervezésére, így sok fiatal és tanáraik aktív részvételével kerülhetett megrendezésre Nézsa-Nógrádsápon a Családi tábor. Mivel a 40 fő között több sérült és hátrányos helyzetű gyerek is volt, így számukra is sikerült biztosítani tartalmas és hasznos kikapcsolódást.

A Fórumház Egyesület fontos feladatának tartotta a családi életre nevelést, a családi lét pozitív értékeinek bemutatását, az egészséges életmódra nevelést, illetve a célcsoport számára lehetővé tenni a mozgásigény kielégítését, valamint a nyugodt, kiegyensúlyozott kikapcsolódást. Ezen felül táboraik célja volt még a hagyományok ápolása, nemzeti értékeink megismertetése, a táborozás helyszínének és környékének, a nemzeti örökség helyszíneinek a meglátogatása (a Nógrádi várba és Csővárra is ellátogattak).

Mivel kiemelt céljuk a mozgáskultúra fejlesztése, táboraikban a résztvevők magas színvonalon sajátíthatják el – különböző kategóriákban – a táncokat. Míg a fiatalokat a modern táncok érdeklik, addig a 20-25 év felettieket inkább már a társastánc vonzza. Noha az Egyesület által szervezett táborokban eddig leginkább a 12-45 éves korúak vettek részt, a Nézsa-Nógrádsápi táborban többségében a fiatalabb korosztály képviseltette magát.
 
Immár hagyománynak számít, hogy minden évben bekapcsolódnak a helyi civil életbe, programokat adunak az ott élőknek is. Mindennap több helybéli fiatal is csatlakozott néhány órára táborukhoz, sőt a táborozási hét végén, Sáp főterén a környező községek érdeklődő lakóinak egy kis műsort adtak elő a tanult táncok koreográfiájából.

Természetesen, több szabadidős programot is beiktattak a programba, így kirándulni mentek a Bánki tóhoz, ahol fürdőzéssel kötötték egybe az ottlétüket.

Az egész hetes táborban tornatermet, iskolai tantermeket és sportpályát is használtak, hogy programjaikat magas színvonalon tudják biztosítani a résztvevőknek. Így minden feltétel adott volt a kiscsoportos és a nagy, 40 fős össz-csoportos foglalkozásokra is. A tantermi foglalkozások keretében a családi lét, a családi élet fontosságáról hallgattak meg előadásokat a fiatalok, a kisebb termekben pedig pszichológus, mentálhigiénés szakember segítette a problémák megoldását és kérdéseket is tehettek fel a résztvevők. A táborok végén kis közösségek alakultak ki, amelyek jó alapot jelentenek a jövőbeni közös feladatok elvégzéséhez. (x)



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.