A bagláni táborból

Huszonöt konténernyi szakanyagot hoznak haza

Mintegy 25 konténernyi szakanyagot hoznak haza a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) Afganisztánból való kivonulásával.

2013.03.03 16:45MTI

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyar vezetésű PRT ez év tavaszán fejezi be a feladatát, a Magyar Honvédség kivonja e kontingensét Baglán tartományból. Ezzel egy időben Magyarország a tartományi fejlesztési tevékenységét is befejezi Afganisztánban. 

A HM közleménye szerint Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tevékenységét lezáró ünnepi eseményt követően - folytatva afganisztáni körútját - meglátogatta a honvédség Kabulba és Mazari-Sarifba települt katonai kontingenseit, ahol tájékozódott az aktuális feladatokról és találkozott az ott szolgáló állománnyal is. 

A magyar katonai kontingensek logisztikai ellátását biztosító - Mazari-Sarifba és Kabulba települt - Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem 6. váltásának parancsnoka, Zentai László ezredes, a PRT kivonásával kapcsolatos feladatokról az ÖHP parancsnoknak elmondta, hogy a Tartományi Újjáépítési Csoporttól csaknem 40 konténernyi szakanyagot hoznak el, s ebből mintegy 25 konténert szállítanak majd Magyarországra. 

A PRT által használt eszközök és járművek egy részét az Afganisztánban tevékenykedő magyar kontingensekhez csoportosítják át, míg a hadszíntéri segélyként az amerikai partnertől kapott technika egy részét visszaadják az amerikai hadseregnek - tájékoztatta az ezredes Domján Lászlót. A Magyar Honvédség legnagyobb létszámú missziós szerepvállalása a kabuli repülőtér védelmét ellátó mintegy 230 fős MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens. 

Benda László ezredes, kontingensparancsok tájékoztatása szerint a magyar katonák a feladatátvétel után átalakították a repülőtér védelmét, amely ezáltal sokkal biztonságosabbá vált. A magyar katonák a marseille-i reptér forgalmához hasonló kabuli légikikötő katonai részének zavartalan működéséért és a reptér területének kerítésen belüli védelméért felelnek. 

A NATO ENSZ BT mandátum alapján indult műveletben jelenleg 50 ország több mint 100 ezer katonája szolgál a NATO Nemzetközi Biztonsági és Együttműködő Erők (ISAF) kötelékében. Afganisztán továbbra is a NATO első számú missziója. A Magyar Honvédség mintegy 1000 katonával vesz részt nemzetközi béketámogató műveletekben, amelyből több mint 530 állomásozik Afganisztánban, összesen 8 kontingensben. 

Domján László egyhetes afganisztáni látogatása kapcsán kiemelte: meggyőződött róla, hogy a Magyarországon kidolgozott tervek a műveleti területen pontosan működöknek. A katonai vezetőkkel történt találkozóim során mindenhol elismerően szóltak az itt szolgáló magyar katonák munkájáról” - idézte a HM közleményében az ÖHP parancsnokot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.