Jövőhéten kezdődik a munka

Helyreállítják a bonyhádi katolikus templomot

Napokon belül megkezdődik a bonyhádi római katolikus templom megsüllyedt épületének helyreállítása.

2013.03.09 17:54MTI

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta: az egyházmegye Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi örökségvédelem pályázatán nyert 9 millió forintos támogatást, amely részben fedezi a helyreállítás költségeit. 

A mintegy 40 millió forintba kerülő helyreállításra azért van szükség, mert a 18. századi, barokk stílusú műemléképület megsüllyedt, ami miatt a templomtorony - az épülettől nézve kifelé - megdőlt. Szász Gábor, az egyházmegye Tolna megyei építésze közölte, hogy az úgynevezett jet-grouting technológiával több ponton cementtejet injektálnak az épület alá, ami biztosítja a talaj kellő szilárdságát. 

A beavatkozás idejére a tornyot a templom hátsó falaihoz rögzítik, mert az eljárás egy rövid időre inkább lágyítja az altalajt. A helyreállítás a tervek szerint március végére befejeződik, a munkák alatt részlegesen vagy teljesen lezárják a templomot - tette hozzá. 

Az építész arról is beszámolt, hogy új terv készült a szintén megsüllyedt és veszélyessé nyilvánított nagymányoki római katolikus templom helyreállítására. A nagymányoki és a Baranya megyei kisnyárádi templom rekonstrukciójára egyaránt az Emberi Erőforrások Minisztériumához nyújtott be pályázatot az egyházmegye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.