Ünnepi liturgián hirdették ki

Társszékesegyházi rangot kapott a nyíregyházi görög katolikus templom

Ünnepi liturgián hirdették ki a nyíregyházi Szent Miklós görög katolikus templom társszékesegyházi rangra emelését vasárnap a szabolcsi megyeszékhelyen. A nyírségi nagyváros központjában található templom ezzel jogszerűen is püspöki székhellyé vált.

2013.02.17 14:06MTI

Az esemény keretében tartott misén részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája, Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, valamint Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője.
   
Az 1897-ben felépített, a Bethlen Gábor utca elején, a püspöki hivatal szomszédságában található parokiális imaház korábban is a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöki templomaként működött. A fennállásának századik évfordulóját 2012-ben ünneplő egyházmegye a római Keleti Egyházak Kongregációján keresztül XVI. Benedek pápától kérte a templom társszékesegyházi rangra emelését, azt ezt engedélyező dekrétumot tavaly decemberben kapta meg az egyházmegye.
   
A nyíregyházi belvárosi templom nem csak a városnak, hanem az egyházmegyének is központjává vált, mivel ugyanolyan püspöki templommá vált, mint hajdúdorogi székesegyház - mondta az eseményen Kocsis Fülöp.
   
A liturgiát követően tették le az egyházmegye új médiaközpontjának alapkövét a püspöki hivatal udvarán: az "örömhíradó központnak" nevezett létesítmény a modern hírközlő eszközök segítségével mutatja majd be az egyházmegye életét. A tervek szerint az év végére elkészülő, mintegy 100 millió forint értékű beruházással felépítendő új központban rádió- és televízió stúdiót hoznak majd létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.