A debreceni Református Nagytemplom

Bölcskei Gusztáv: Isten a fényt hozta el a sötétben járó népnek

A reménytelenségből kivezető Istenről beszélt Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök kedden, a debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten.

2012.12.25 13:45MTI

 "Isten karácsonykor ránk mosolygott, elhozta a fényt a sötétben járó népnek" - mondta a püspök.    

A sötétség bizonytalanságot szül, a sötétben az ember nem tudja pontosan, hol a helye, hogy mi vár rá a következő években, és hogy kik azok, akik szembe jönnek vele. De Isten karácsonykor elhozta a fényt, hogy észrevehessük azokat is, akik félnek vagy reményvesztettek - üzente a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.   

"Legyen vége a sötétségnek! Minden dübörögve menetelő csizma és véráztatta köpönyeg égjen el, és váljék a tűz martalékává!" - idézte Isten karácsonyi üzenetét.    

Amikor Isten elhozza a fényt, akkor az ember nem csak sötétben látó lesz, megszűnik sötéten látónak lenni - mutatott rá Bölcskei Gusztáv a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. - Olyannak - hangoztatta -, aki mindig az aktuális bűnöst, a bűnbakot keresi a világban, azt, akire rá lehet fogni a rossz dolgokat. A csillag azért jelent meg a szenteste sötétségében, hogy az ember odataláljon, ahová kell - fogalmazott a püspök.    

Kiemelte: karácsonykor az Isten tiltakozott az embert megnyomorító, megalázó helyzet ellen, és kinyilvánította akaratát, hogy "legyen vége a sötétségnek". Addig azonban, amíg az ember nem fogadja el Isten dicsőségét, nem talál békességet. Addig marad a sötétben - figyelmeztetett.    

"De ha ezt a békességet tovább tudjuk adni, szétosztani egymás között, akkor érezzük Isten ránk sugárzó mosolyát." A sugárzó isteni világosság közelében lenni pedig jó - mondta.    

Bölcskei Gusztáv áldott karácsonyt kívánt az egybegyűlteknek, majd az istentisztelet a hagyományos úrvacsoraosztással ért véget.
  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.