Lelkes ünnepléssel fogadták

Lendületbe hozza a chilei filmipart az ország első Oscar-jelölése

Először került Oscar-közelbe egy chilei alkotás: a No című film sikere ráirányíthatja a világ figyelmét az ország filmművészetére.

2013.01.13 23:29MTI

A chileiek lelkes ünnepléssel fogadták a No című film Oscar-jelölését, bár a tavalyi cannes-i siker után sokan várták, hogy az alkotás bejut az amerikai filmakadémia jelöltjei közé, a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyébe. 

A No azt a hirdetési kampányt idézi fel, amelynek segítségével 16 év után sikerült eltávolítani Augusto Pinochet tábornokot a hatalomból. Gael Garcia Bernal alakítja a korábban emigrálni kényszerült René Saavedra hirdetési szakértőt, aki az 1988-as népszavazást megelőző tévékampányban pozitív üzenetekkel veszi rá az embereket: mondjanak nemet a diktatúrára. 

A szivárványos színvilágú, optimista tévéreklámok azt sugallták: a pozitív változás véget vethet Pinochet uralmának. A kampány beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a szavazók 55 százaléka voksolt arra, hogy többé nem kér a magát egykor a legnagyobb római császárokhoz mérő Pinochet vezetéséből. 

"A diktátorokat rendszerint nem demokratikus választással buktatják meg, ez egy mélyen emberi történet, amelynek végkifejletéhez olyan úton jutunk el, amelynek több köze van a szépséghez, mint a borzalmakhoz" - mesélte Pablo Larrain, a film rendezője az AP hírügynökségnek. 

Mint mondta: nagyon izgatott a film Oscar-jelölése miatt, mivel így sokkal többen ismerhetik majd meg a chilei történelemnek ezt az emlékezetes pillanatát. "A film bemutatja, hogy a társadalom hogyan formálta és változtatta meg egy egész ország sorsát, hogyan győztek le egy diktatúrát békés eszközök és pozitív gondolatok" - fűzte hozzá. 

A produkció júliusi santiagói premierje sok chilei nézőt felkavart, mert az ország még mindig mélyen megosztott Pinochet megítélése tekintetében. Sokan a parlamentet feloszlató, a politikai pártokat betiltó, ezreket száműzetésbe kényszerítő, és több mint háromezer embert meggyilkoltató diktátort látják benne, míg hívei számára továbbra is az atyai figura maradt, aki fellendítette az ország gazdaságát és megakadályozta, hogy szocialista állammá váljon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.