"A kiválóan megírt forgatókönyvért"

Dán film nyerte a fődíjat a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Dán filmnek, Tobias Lindholm Kapringen (Eltérítés) című alkotásának ítélte a nemzetközi zsűri péntek este a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat a negyedik alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

2012.12.22 08:40MTI

A Cristian Mungiu román filmrendező által vezetett zsűri "a kiválóan megírt forgatókönyvért és rendezésért" díjazta a szomáliai kalózok túszejtéséről szóló dán drámát. A film főszerepét alakító Soren Malling vehette át a legjobb férfialakítás díját.
 
Tobias Lindholm eddig elsősorban forgatókönyvíróként volt ismert. Nevéhez fűződik egyebek mellett a legutóbbi cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatott Jagten (Vadászat) című film forgatókönyve, amelynek társszerzője. A zsűri nagydíját egy spanyol film, Pablo Berger rendező Blancanieves című alkotása érdemelte ki. 

A XX. század húszas éveiben játszódó különös hangulatú melodrámát a Grimm mesék egyik története ihlette. Ezt a filmet ítélte a legjobbnak a diákzsűri is, és a legjobb filmzene (Alfonso de Vilallonga) díját is kiérdemelte. Szintén három díjat vihetett haza a La Cinquieme saison (Az ötödik évszak) című belga film. 

Peter Brosens és Jessica Woodworth alkotásában nyújtott játékáért Aurélia Poirier vehette ét a legjobb női alakítás díját. A legjobb operatőri munkáért járó díjat pedig Hans Bruch kapta, valamint ezt a filmet díjazta a Cineruopa nemzetközi filmes internetes lap is. 

A közönségdíjat a szerb filmművészet egyik legismertebb rendezője, Goran Paskaljevic szerb-francia-macedón koprodukcióban készült Kad svane dan (Amikor felkel a nap) című filmdrámája nyerte el. A Belgrádban játszódó identitáskereső road movie főhőse egy nyugdíjas zenetanár, aki egy építkezésen előkerülő fémdobozban elrejtett levélből tudja meg, hogy a biológiai szülei zsidók voltak, és a második világháború idején a szerb főváros közepén működött koncentrációs táborban haltak meg, ahol jelenleg cigánycsaládok élnek nyomorúságos körülmények között. 

Ezt a produkciót nevezte Szerbia idén a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába. A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában negyedik alkalommal rendezték meg december 15. és 22. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A filmfesztivál - amely hétezer nézőt és több száz szakmai résztvevőt vonzott - idei díszvendége Belgium volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.