Végre

A Piszkos Harry is bekerült az amerikai filmarchívumba

Audrey Hepburn klasszikus filmje, az Álom luxuskivitelben, Clint Eastwood Piszkos Harryje, valamint a sci-fi klasszikus Mátrix is bekerült az amerikai nemzeti filmarchívumba.

2012.12.21 04:29MTI

Az amerikai kongresszus azzal a céllal hozta létre 1989-ben a nemzeti filmtárat, hogy összegyűjtsék a "kulturális, történelmi vagy esztétikai" szempontból kiemelkedő alkotásokat. A regiszterben a most beválasztott 25 filmmel együtt mintegy 600 film szerepel.

A filmeket évente választják ki a közönség jelölése alapján, konzultálva a nemzeti filmkincsek megőrzéséért felelős testülettel. Az amerikai kongresszusi könyvtár a filmstúdiókkal együttműködve biztosítja azt, hogy a kiválasztott filmek eredeti kópiáit biztonságban megőrizzék a filmtárban.

A szerdán közzétett 25 beválasztott új film között szerepel továbbá az 1992-ben készült Micsoda csapat című vígjáték, az 1950-ben Judy Holliday főszereplésével készült filmdráma, a Born Yesterday és az 1983-as ünnepi klasszikus film, a Karácsonyi történet.

A listán a hollywoodi klasszikusok mellett dokumentumfilmek, némafilmek, független és kísérleti filmstúdiók munkái is szerepelnek az 1897-1999 közötti időszakból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.