A zsűri elnöke Török Ferenc filmrendező lesz

Ismét ifjúsági filmpályázatot hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar

Ismét ifjúsági filmpályázatot hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): 12-18 évesekből álló, öttagú csapatok jelentkezését várják, amelyeknek Johann Sebastian Bach IV. Brandenburgi versenyére kell mozgóképet készíteniük.

2012.11.20 13:09MTI

A nyertes alkotást a BFZ 2013 áprilisi koncertjén a mű elhangzásakor bemutatják. A zsűri elnöke Török Ferenc filmrendező lesz - hangzott el az együttes keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
   
A BFZ először tavaly indított ifjúsági filmes pályázatot, akkor Richard Strauss egyik művére készítettek budapesti középiskolások pályaműveket. Az idén vidéki intézmények tanulóinak jelentkezésére is számítanak.
   
A tavalyihoz hasonlóan az idén is az lesz az első díj, hogy a győztes csapat elkísérheti a zenekart egyik turnéjára. Az első pályázat győztese, a Lauder Javne iskola csapata a vendégjátékon is forgatott, munkájuk hamarosan látható lesz a BFZ honlapján - mondta el Erdődy Orsolya, az együttes igazgatóhelyettese.
   
A Budapesti Mahler Ünnepen bemutatott Britten-gyermekopera, a Noé bárkája előadásával az előző héten öt iskolában léptek fel és februárban újabb öt helyen játsszák el a mintegy 100 gyereket, felnőtt szólistákat és a BFZ muzsikusait foglalkoztató produkciót - tette hozzá.
   
Stefan Englert, a BFZ igazgatója kitért arra, hogy a zenekar meghívást kapott 2013. május 18-ra Rómába, a koncert az olasz-magyar kulturális évad nyitókoncertjének számít majd.
   
A hétvégi, Richard Goode és Louis Langrée közreműködésével következő koncert után december 9-én, 10-én, és 11-én Bartók-műsort adnak, A kékszakállú herceg vára is megszólal Szántó Andreával Judit, Perencz Bélával a Kékszakállú szerepében. A programot december 16-án a bécsi Konzerthausban megismétlik.
   
Az igazgató beszámolt arról, hogy most jelenik meg az együttes új Mahler CD-je, amelyről az első, Titán alcímű szimfónia szól és egy Brahms-lemez is tervben van. Megjegyezte, hogy idén nem adnak karácsonyi koncertet, azonban karácsonyi ajándékként egy különleges csomagot kínálnak. A BFZ nyolc sorozatából egy ötös szériát választhat ki az érdeklődő, de csak négy jegyet kell kifizetnie, az ötödiket ajándékba kapja.
   
Az igazgató megjegyezte, hogy a finanszírozás tekintetében a 2012-es év nehezen indult, végül állami segítséggel szolid egyensúlyba került a büdzsé. 2013-ra a fővárostól ígéretet kaptak arra, hogy mindent meg fognak tenni a támogatásukért, az előadóművészeti törvény 2013-as támogatási rendszerében "fókuszba került a BFZ" - mutatott rá Stefan Englert, így optimistán néznek a következő év elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.