Van akkora, mint Mona Lisa

Megoldódott a zenetörténet egyik örök rejtélye?

Regensburgi nő lehetett Beethoven Eliséje egy kanadai kutató szerint.

2012.11.16 22:40MTI

A zenetörténet egyik örök rejtélyeként tartják számon a kérdést, hogy vajon kihez írta Ludwig van Beethoven Für Elise című híres zongorajátékát. Rita Steblin kanadai zenetudós szerint egy regensburgi nőről lehet szó.

Steblin kutatásának eredményei arra vezettek, hogy a zeneművet Beethoven Elise Barensfeld kamaraénekesnőnek írta, aki 1796-ban Juliane Katharine Elisabeth Barensfeld néven született Regensburgban.

A kanadai kutató szerint az énekesnő élettársi viszonyban élt Johann Nepomuk Mälzel hangszertervezővel, akivel Beethoven is szoros barátságot ápolt.

A kapcsolatot illetően azonban egyelőre még számos kérdés maradt tisztázatlan - idézte Steblint pénteken a Mittelbayerische Zeitung című helyi lap.

Klaus Martin Kopitz német zenetudós 2009-ben arra a következtetésre jutott, hogy a titokzatos hölgy Elisabeth Röckel szopránénekesnő volt, akit Bécsben Eliseként ismertek. Bár Röckel később egy rivális komponistához ment feleségül, Kopitz szerint 1810-ben, a zongoradarab keletkezésekor Beethovennel igen közel álltak egymáshoz, és ekkoriban nem is volt a zseni életében más Elise vagy Elisabeth nevű nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.