Széljegyzet

Az Örkény Színház új sorozata szombattól

Széljegyzet címmel új programsorozatot indít útjára az Örkény István Színház: első alkalommal a nők szerepéről tartanak beszélgetést szombat délután, Nők Évától Nóráig (és tovább) térben és időben címmel.

2012.11.08 06:14MTI

Elfriede Jelinek Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai című darabja kapcsán Vasali Zoltán politológus, Al Ghaoui Hesna riporter és Ungár Júlia dramaturg beszélget a nők szerepéről. A délután 4 órakor kezdődő rendezvény házigazdája Mácsai Pál.

A színháznak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a beszélgetés nem az előadásról fog szólni, hanem a nők szerepéről a múltban és napjainkban. Szó esik a női minták alakulásáról, az egyedülálló nők helyzetéről, a családon belüli erőszakról, a feminizmusról. A beszélgetést rögzítik, a későbbiekben a színház honlapján megtekinthető lesz.

"A Széljegyzet célja, hogy közéleti témákról beszélgessünk, az apropót mindig egy előadásunk adja" - idézi a közlemény Mácsai Pál igazgatót. "Meggyőződésem, hogy a beszélgetés, társalgás, az egymásnak szentelt figyelem manapság a leghatékonyabb eszköz arra, hogy oldja +rosszkedvünk telét+: amiről beszélünk, attól nem szorongunk többé" - véli a színész-rendező.

Mint fogalmaz, a színház közösségi hely, ahol előadás előtt és után is összegyűlhetünk, beszélhetünk égető kérdésekről, mint a nők helyzete, vagy a Pillantás a hídról kapcsán az emigráció. "Sokat várok ettől, azt, hogy a Széljegyzet párbeszédei új nézőpontokat adnak" - teszi hozzá.

A sorozat első darabjának témáját adó Elfriede Jelinek-darab - Zsótér Sándor rendezése Kerekes Évával a címszerepben - már csak decemberig van műsoron. A meghívott beszélgetőpartnerekről az igazgató elmondta: Ungár Júlia a darab fordítója, az előadás dramaturgja, Vasali Zoltán politológus többek között a feminizmusról és az esélyegyenlőségről tart előadásokat, a témában többször publikált már, Al Ghaoui Hesna pedig "egy bátor nő, aki bejárta a világot", tud mesélni arról, hogyan élnek a nők a világ számunkra ismeretlen részein.

A sorozat keretében második alkalommal december 2-án vasárnap délután várják a közönséget: Arthur Miller Pillantás a hídról című darabja kapcsán a Migráció és emigráció Magyarországon a múltban és ma címmel szerveznek beszélgetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.