Popovics Sándor emlékére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB, alapítója tiszteletére

Alapító elnöke, Popovics Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából 3000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2012.10.16 13:33MTI

Popovics Sándor 1909-től volt a központi banki funkciót ellátó Osztrák-Magyar Bank kormányzója. Az első világháború végén rövid ideig pénzügyminiszter Wekerle Sándor kormányában, majd a trianoni békeszerződés megkötésére utazó magyar tárgyalóküldöttség tagja. Az 1924-ben alapított önálló jegybank első elnöke, a "kincstár örök lovagja" - olvasható a jegybank honlapján. 

Az emlékérmét Csikai Márta tervezte. Előlapján a Magyar Nemzeti Bank épülete Bank utcára néző homlokzatrészletének ábrázolása, hátlapján Popovics Sándor portréja látható. A érme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 20 gramm, átmérője 34 milliméter. Az emlékérméből 6000 készíthető, ebből 4000 különleges – úgynevezett proof – technológiával - közölte az MNB. Az emlékérmét keddtől forgalmazza a Magyar Pénzverő Zrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.