Megemlékezések Edith Piafról

Jövő októberben lesz 50 éve, hogy elhunyt Edith Piaf

Jövő októberben lesz 50 éve, hogy elhunyt Edith Piaf, de már egy évvel a kerek évforduló előtt sűrűsödnek a tisztelgések a franciák sanzonénekes idolja előtt.

2012.10.14 11:17MTI

Mireille Mathieu és Patricia Kaas is lemezt rögzített a mintaképnek tekintett énekesnő tiszteletére, és két musical is feleleveníti a nagy sztár életének epizódjait.

Edit Piaf 47 éves volt, amikor egy ütőértágulat átszakadása véget vetett rövid, de gazdag és drámai életének. Mireille Mathieu, akit pályája kezdetén sokan "az új Piafnak" tekintettek, most a legendás énekesnő olyan közismert számait eleveníti fel, mint a La vie en rose, a Himnusz a szerelemhez, a Mon Dieu vagy a Milord. Szerepel a lemezen az A quoi sert l'amour? - Mire való a szerelem? - című duett is, amelyet Théo Sarapóval együtt adott elő a szerelmes Piaf.

"Őt énekelni maga a boldogság. Ez a lemez az én köszönetnyilvánításom. Merci, Madame Piaf! Nagyon sokkal tartozom neki, pályám kezdetétől a mindmáig tartó tündérmeséig. Csak az bánt, hogy személyesen sohasem találkoztam vele"
- mondta Mathieu, akit egy évvel példaképe halála után fedezett fel a francia közönség. "Odahaza gyakran hallgattuk az ő dalait. Már kiskoromban is megrázott különleges hangja.

Edith Piaf a világ legnagyobb énekesnője, egyedülálló és senki által nem pótolható jelenség volt, és ma már a francia kulturális örökség szerves részét alkotja" - tette hozzá. Mireille Mathieu 1964-ben szüleivel és 13 fivérével és nővérével élt a dél-franciaországi Avignonban, ott jelentkezett egy kerületi énekversenyre, amelyet a La vie en rose tolmácsolásával meg is nyert.

Azóta nagy nemzetközi karriert futott be, de ma is azt hangsúlyozza, hogy Edith Piaf dalai, melódiái és csodálatos szövegei tanították meg őt is énekelni. Patricia Kaas lemeze, amelyet a Mome-nak - így becézték a franciák Piafot - szentelt, november 5-én kerül forgalomba, ezen a Royal Philharmonic Orchestra kíséri a különleges hangú énekesnőt. A bemutató után Patricia Kaas világkörüli útra indul a lemez számaival, a teljes turné során 150 hangversenyt ad.

A párizsi Daunou színház december 22-ig tiszteleg Piaf emléke előtt a Piaf, une vie en rose et noire - Piaf, egy élet rózsaszínben és feketében - című darab felújításával. A zenés játék Jacques Plessis és Alain Delon közös produkciója - Delon egyike volt Piaf legbensőbb barátainak.

A Bobino zenés színházban 2013 őszén Claire Perot színésznő-énekesnő fogja alakítani Piafot, az előadást Jean-Louis Grinda, a montecarloi opera igazgatója rendezi - de a lemezfelvétel már idén decemberben a boltokba kerül. Az EMI kiadó 13 CD-ből álló lemezgyűjteményt adott ki, a Hymne a la Mome című sorozat 200 sanzont tartalmaz, ezen belül két hangversenyfelvételt Piaf híres 1957-es fellépéseiről a londoni Carnegie Hallban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.