21 millió fontért

Rekord áron kelt el egy kortárs festmény Londonban

Rekordáron, 21 millió fontért (7,3 milliárd forintért) kelt el Gerhard Richter német festőművész egy olajképe a Sotheby's londoni árverésén.

2012.10.14 14:07MTI

Élő művész munkájáért még nem fizettek ennyit aukción. Az 1994-ben készült Abstrakes Bild című képért, amely a rocksztár Eric Clapton tulajdona volt, az előzetes becslések szerint 9-12 millió fontot vártak, ám a kalapács végül ennek duplájánál csapott le a pénteki árverésen - olvasható a BBC hírportálján. A nyolcvan esztendős, Kölnben élő Richter absztrakt festményének árverését kitörő taps fogadta a londoni aukciósházban. Richtert sokan vélik a világ legjobb élő festőjének, az eladott művet pedig "a kalkulált káosz mesterművének" tartják. 

Clapton ismert műgyűjtő, magánvagyonát 140 millió fontra taksálják, a Sunday Times című brit lap szerint a gitáros a 17. leggazdagabb brit zenész. Korábban gitárkollekciója egy részét is eladta, hogy 1998-ban alapított, kábítószer- és alkoholfüggőket kezelő rehabilitációs klinikája számára pénzt teremtsen elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.