Az "Üvöltő pápa" egyik darabját

Francis Bacon festményt árvereznek el New Yorkban

Francis Bacon (1909-1992) ír származású brit festőművész Üvöltő pápa című sorozatának egyik ritkán látott darabját árverezik el novemberben egy New-York-i aukción.

2012.09.30 11:37MTI

A Sotheby's aukciósház becslése szerint az 1954 körül született Untitled (Pope) című alkotás várhatóan 18-25 millió dollár (3,9-5,5 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni az impresszionista és modern művészeti tárgyakat felvonultató november 13-i árverésen. Az aukciósház kortárs műalkotásokra specializálódott szakembere, Oliver Barker szerint Bacon korai pápa festményei "páratlan alkotások", amelyek többségét múzeumok őrzik, és csupán kevés van még mindig magánkézben.
 
A Sotheby's szerint a festmény utoljára 1975-ben cserélt gazdát, és a nagyközönség is ekkor látta utoljára. Egy, a neve elhallgatását kérő gyűjtő annak idején 71,500 dollárt (15,8 millió forint) fizetett a festményért egy londoni aukción. A szakember szerint Bacon művei iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés az utóbbi években. Idén februárban 34 millió dollárért (7,5 milliárd forint) kelt el egy női aktja egy londoni liciten, míg az 1976-ban született Triptych című háromrészes, meghatározó alkotása 86 millió dolláros (19 milliárd forint) leütési árat ért el 2008 májusában egy New York-i aukción. 

A most árverésre bocsátott alkotást először egy Los Angeles-i múzeumban láthatja a nagyközönség. A festményt ezután egy londoni és egy New York-i múzeum is bemutatja még az aukció előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.