Jogdíjakat kér a híressé lett festmény után

Költségtérítést követel a Jézusból moncsicsit festő nő

Munkájának megfizetését és jogdíjakat követel az a 81 éves nő, aki nemrégiben internetes sztárrá vált, miután amatőr restaurátorként sikerült moncsicsit varázsolnia egy megkopott Jézus-freskóból.

2012.09.24 13:29ma.hu

Augusztus vége felé szélvészként söpört végig az internetes platformokon és a hagyományos hírközlőkön az a kép, amely egy "felújított" templomi festményt ábrázolt: egy önjelölt restaurátor úgy ítélte meg, a freskó igencsak megkopott, ezért egy ecsettel és jó adag barna festékkel addig ügyködött, míg kijavította a lepergett felületet, a végeredmény viszont a szakállas Jézus helyett inkább egy majomra emlékeztet. A spanyolországi Zaragoza hívő közössége alig akart hinni a szemének, amikor egy szép napon egy moncsicsi tekintett le rájuk a templom faláról.

Fotó: YouTube


Az alkotásból persze szinte azonnal világraszóló mém lett, de néhány nappal később azt hihettük, hogy az ügynek ezennel vége, ennél rosszabb már nem jöhet. Egy hónap elteltével viszont jött: a 81 éves Celia Gimenez most bejelentette, hogy munkájáért fizetést, a népszerűségért meg jogdíjat kér. Néhányan egyébként is megjegyezték, hogy valójában Celia bemutatta Jézus valódi egyedfejlődését, végülis az ember is a majomtól származik.

Az átmázolt freskó mindenesetre tényleg akkora népszerűséget hozott az addig szinte csak környékbeliek által látogatott templomnak, hogy ma már 4 eurós beléptidíjat szednek azoktól, akik kifejezetten a majomfejű Megváltó miatt zarándokolnak Zaragozába.

Az egyház egyelőre nem nyilatkozott Gimenez asszony kérését illetően, de erős a gyanúnk, hogy a bevételből nem őt akarják majd megfizetni, hanem azt a restaurátort, aki visszaállítja az Ecce Homo néven száz éve alkotott mű eredeti megjelenését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.