Rögtönzött festmények versenye

Magyar művész ismét a legjobbak között a Groµnjani Extempore-n

Most zárult a horvátországi Groµnjan-ban Európa talán leghangulatosabb művészeti fesztiválja, a XIX. Extempore festészeti verseny. A négynapos eseményen idén több mint 360 művész 520 alkotását láthatta a nagyközönség, amelyeket a középkori hangulatú mediterrán városka utcáin és falain állítottak ki.

2012.10.04 23:07ma.hu

Autóval alig néhány órányira Magyarországtól rendezik meg 1994 óta a nemzetközi Extempore festészeti fesztivált. Az eseményre világ minden tájáról, még Amerikából is érkeznek művészek. A több száz festő kötetlen stílusban készíti el Isztriai, vagy Groµnjan-i ihletésű alkotását.

Érkezéskor minden művésznek le kell pecsételtetnie üres vásznát, majd ezt követően két nap áll rendelkezésre megalkotnia művét − ismertette a szabályokat Kleinheincz Magdolna, a fesztivál magyar résztvevője, akinek idei képét a zsűri a legjobb 20 közé választotta. A horvátországi Olasz Egyesület szervezésében zajló eseményt a városvezetés mellett a Trieszti Egyetem, a pulai Olasz Központ és több más horvát és szlovén olasz kisebbségi szervezet támogatja.

Kleinheincz Magdolna, Déli szél

A verseny első három helyezettje komoly, 1000 eurós pénzjutalomban is részesül, azonban az esemény inkább a különleges hangulata miatt népszerű - emelte ki a magyar művésznő. Évről évre sok ezer ember látogat ide, ahol minden utcasarkon zene, tánc és ingyenes borkóstolók szórakoztatják a közönséget.

A Groµnjan-i ünnep az interkulturális festészet egyik legszabadabb találkahelye, amely stílusokat, távoli országokat és generációkat köt össze, minden mediterráneum-, festészet- és fesztiválkedvelő számára feledhetetlen élmény − mondta Kleinheincz Magdolna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.