Igazi New Orleans

Terence Blanchard és Han Bennink a Szegedi Jazz Napokon

Az ötszörös Grammy-díjas amerikai dzsessztrombitás, Terence Blanchard és kvintettje, valamint a holland dzsesszdobos, Han Bennink és triója lesz az idei Szegedi Jazz Napok sztárvendége.

2012.10.09 19:44MTI

A fesztivál rövid, kicsi és szerény költségvetéssel dolgozik, de minden évben olyan művészeket igyekszik felvonultatni, akik a zenei élvonalba tartoznak, a külföldi koncerttermekben ezreket szórakoztatnak - mondta a fesztivált szervező Privat Music vezetője, Drienyovszki András.

A New Orleans-ban született Terence Oliver Blanchard-t november 10-én hallhatja a közönség a programoknak otthont adó Szegedi Ifjúsági Házban. A muzsikus sok rangos rendezőnek, köztük Spike Lee-nek, Denzel Washingtonnak és George Lucas-nak írt már filmzenét, 2000-től a Thelonious Monk Institute, 2011-től a Henry Mancini Intézet művészeti igazgatója. Idén a Detroit Jazz Festival házigazdája és zenekarával először jár Magyarországon.

A fesztivált november 9-én pénteken egy szegedi illetőségű produkció nyitja. Agócsi János gitárművész 1987-ben hagyta el az országot, azóta Londonban él és az ottani dzsesszélet egyik kiemelkedő művésze. Elmélyült gitárjátéka tehetséges zeneszerzői vénával és mindíg megújulni képes kreativitással párosul, kivételes koncertet ígérve - mondta Drienyovszki András.

Agócsi Jánost Grencsó István követi a programban együttesével. A magyar avantgárd dzsessz egyik kiemelkedő alakjának repertoárja sokszínű, mint szerzőt a formai változások mesterének tartják. Improvizációs kísérletei mellett feldolgozott számos dzsessz standardet, játszott divatoktól független pop-, rock- és etno zenét, újraértelmezte a 60-as évek magyar tánczenéit és komponált klasszikusba hajló szvitet. A Real-Time Kollektívával kompromisszumoktól mentes szabad zenét játszik, amely mindig tartogat meglepetéseket.

Az idén hetvenéves holland dobos, Han Bennink triójában két fiatal zenész játszik: a dán szaxofonos Joachim Badenhorst és Simon Toldam zongorista Belgiumból. Han Bennink az európai free-dzsessz és a modern improvizációs zene egyik fontos szereplője, sokoldalú, intenzív, energikus ütőhangszeres és nagyszerű improvizatőr. Eredeti stílusa az esszenciális dzsessz, illetve az abszurd színpadi zene ötvözete, de a műfaj minden stílusában otthonosan mozog. Zenei munkássága mellett sikeres képzőművész, kollázsai és grafikái számos tárlaton szerepelnek.

A november 9-i estet Lajkó Félix és zenekara dzsesszestje zárja.

Másnap a nyitó fellépő a Budapest Acoustic Quartet, amely egy friss formáció, de négy ismert magyar dzsesszmuzsikus alkotja: Csepregi Gyula szaxofonos, Rátonyi Róbert zongorista, Gayer Ferenc bőgős és Jeszenszky György dobos. A szervező tájékoztatása szerint a kvartett szofisztikált előadással, standard dzsesszel készül a Szegedi Jazz Napokra.

Az est következő fellépője a Vukán György Szuper Trió: a fesztivál a névadó zongoraművészt, zeneszerzőt ünnepli idén, aki eddigi talán legerősebb felállásával, azaz Berkes Balázs bőgőssel és Kőszegi Imre dobossal áll színpadra. A műsort és a fesztivált az amerikai sztárvendég, Terence Blanchard zárja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.