Pénteki koncert Kapolcson

Huszonöt éves a Kosbor együttes

Huszonötödik születésnapját Pilinszky-koncerttel ünnepli pénteken Kapolcson, a Művészetek Völgyében a Kosbor Trió.

2012.08.02 13:09MTI

Tamás Benedek, az együttes alapítója, zeneszerző, énekes az MTI-nek elmondta, hogy a Kaláka Versudvarban adják elő Pilinszky-estjüket. Felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt a diósgyőri Kaláka fesztiválon első díjat nyertek.

Az akkori együttes 2008 óta trióban játszik, Tamás Benedek lantgitáron, Gyulai Csaba gadulkán (bolgár vonós hangszer) és ütős hangszereken zenél, míg Nemes János a szaxofont és a saját találmányú fúvós hangszert, a kavolát (fuvolatestre épített bolgár fuvolafej) szólaltatja meg.

A trió vezetője hozzátette, hogy hangzásviláguk középkori muzsikát idéz népzenével és improvizatív betétekkel.

Tamás Benedeket már 20 éves kora óta foglalkoztatja Pilinszky János költészete. Az azóta eltelt 20 év alatt zenésztársaival összeállítottak egy lemezre valót Pilinszky 13 olyan verséből, amely "dallá tudott válni".

Vannak közöttük nagy versek, mint a Trapéz és korlát és a Mire megjössz, valamint korai korszakából valók, köztük az 1970, az Életfogytiglan és a Magamhoz című. Ezek a szinte ismeretlen versek "szálkaszerűek", amelyeket körülfon a zene és hangulatukat erősíti - magyarázta.

Kapolcson egyórás műsort adnak a megzenésített Pilinszky-versekből, köztük van a Harmadnapon, a Keringő, A tengerpartra és az Azt hiszem című is. A koncerten közreműködik Turek Miklós színész.

A Kosbor fennállása alatt négy lemezt készített, az ötödik várhatóan ősszel jelenik meg, ezen Varró Dániel költő stílusparódiáit - amely Arany Jánostól Puskinon, Téreyn át Karafiáthig fricskázza a költőket -, a Kosbor Trió mások mellett a Kaláka, Lovasi András, Presser Gábor és Sebő Ferenc stílusában alakítja dallá - emelte ki Tamás Benedek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.