Fizetését azonban csökkentik

Stéphane Lissner marad milánói Scala intendánsa

Stéphane Lissner marad 2017-ig a milánói Scala intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim főzeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

2012.06.19 18:36MTI

Az 56 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a főzeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását 10 százalékkal csökkentik. Az előadásokon közreműködő másik 11 karmester is arra számíthat, hogy ugyanilyen mértékben mérséklik a gázsijukat.

"Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá.

A színvonalból nem engednek, de törekszenek arra, hogy "olcsóbbá tegyék" a produkciókat - erről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják ki.

2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falsaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be.

A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal.

A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében, a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban.

Egy különlegességhez is akadt koprodukciós partner: Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát. Az orosz kortárs zeneszerző darabjának premierjére az amszterdami operaházzal együtt vállalkozik a Scala.

Következő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.