A harmincadik születésnap

Világhíres karmesterekkel ünnepel a Scala

Világhírű karmesterek vezényletével adott nyilvános próbákkal ünnepli harmincadik születésnapját a milánói Scala filharmonikus zenekara.

2011.11.21 14:35MTI

Claudio Abbado karmesternek jutott eszébe 1981-ben, hogy a Scala zenekara ne kizárólag az operaházban műsorra tűzött darabokhoz adjon zenei aláfestést, hanem önálló repertoárral nemzetközi zenekarrá nője ki magát. Így született meg a Scala Filharmonikus Zenekara - emlékezett meg az olasz sajtó az együttes harmincadik születésnapjáról. A milánói filharmonikusok három évtized alatt több mint nyolcszáz koncertet adtak Olaszországban és külföldön a Scala zenei igazgatóinak irányításával, Abbadóval 1968 és 1986, Riccardo Mutival 1986 és 2005 között. A Scala zenekarát az operaház korábbi karmestere, Carlo Maria Giulini és Lorin Maazel is vezényelte. Mint Claudio Abbado a milánói lapoknak kiemelte, a Scala Filharmonikus Zenekarának megalapításával részben az volt a cél, hogy elfeledett, illetve Olaszországban sohasem halott műveket is előadjanak.

A zenekar ezen kívül feladatául tűzte ki, hogy olcsó nyilvános próbákkal az operába ritkán járókkal is megszerettesse a klasszikus zenét.

Ezt célozza a születésnapi koncertsorozat is, amely a Filharmonikusok találkoznak a várossal címet kapta, és amelynek keretében januártól májusig hat hangversenyre várják a milánóiakat. A fellépéseken Daniel Barenboim, Daniel Harding, Esa Pekka Salonen, Christoph Eschenbach, Riccardo Chailly és Andrea Battiston vezényel. Az előadások bevételét a zenekar jótékony célra ajánlja fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.