Leégett a nemzeti örökség 13. századi csodája

Jótékonysági koncert Budapesten Krasznahorka váráért

A krasznahorkai vár helyreállításáért rendeznek május 31-én jótékonysági koncertet Budapesten.

2012.05.30 13:26MTI

Az esten - melyet a Budapest-Pozsonyi úti Református Templomban tartanak - fellép Lovász Irén népdalénekes, Szilasi Alex zongoraművész, a Soli Deo Gloria kamarakórus Erdélyi Dániel vezényletével, Lénárd Valentina Kazinczy-díjas főiskolai hallgató és Kobzos Kiss Tamás kobozművész. A művészek olyan zeneművekből és irodalmi alkotásokból válogattak a rendezvény programjához, amelyek szerzői életükben sokat tettek a kulturális értékek mentésében és az összefogást erősítették - közölte a szervező Károli Gáspár Református Egyetem szerdán.
   
Az egyetem a koncert teljes bevételét a krasznahorkai vár helyreállítására létrehozott számlaszámra utalja át. Céljuk többek között felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora kulturális értéket jelent a magyarság egyik jelképének számító közel 670 éves vár megmentése.
    
A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.