Családok történetéből áll össze a történelem

Csaknem 2500 írás érkezett az Életút pályázatra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkársága közölte: csaknem 2.500 írás érkezett az év elején meghirdetett Életút pályázatra; a pályamunkákat, amelyekben a történelem a családok élettörténeteiből rajzolódik ki, rövidesen a világhálón is közzéteszik.

2012.05.29 14:42MTI

A tárca még januárban írta ki az aktív idősödés európai évéhez kapcsolódó önéletrajz-írói pályázatot. Ezen 60 év felettiek vehettek részt, akik a személyes múlttal vagy történelmi eseményekkel - például a II. világháborúval vagy az 1956-os forradalommal - kapcsolatos történeteiket vethették papírra, akár az unokák segítségével, interjú formájában.    
A beadványokat a Jókai Anna író elnökletével működő zsűri bírálta el. Az írónő egy áprilisi rendezvényen azt mondta, meglepően sok értékes írást kaptak. Arról beszélt, az írások különleges személyes történeteken keresztül mutatják be a magyar történelem egy-egy fájdalmas eseményét; a Benes-dekrétumok utáni időszakot, a magyarországi kitelepítéseket, a délvidékiek vagy a zsidóság tragédiáját. Utóbbira utalva elmondta, volt, akit később az ÁVH elvitt, majd az 1956-os forradalom után is megtorlás várt rá.     A minisztérium most azt közölte, hogy az értékes pályamunkák arra indították a zsűri tagjait, hogy az első három díjat megosztva ítéljék oda, s több mint száz pályázó munkáját jutalommal ismerjék el.    
Jelezték, szeretnék, ha minél többen megismerhetnék a "múlt század szemtanúinak elbeszéléseit", ezért a pályázatra beérkező történeteket a www.eletut.kormany.hu honlapon elérhetővé teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.