Páva, hattyú, gyöngyvirág

110 éves a halasi csipke - budapesti kiállítás

A kerek évforduló alkalmával ötven darab egyedi, kézzel készített halasi csipkét és ezüst keretbe foglalt csipke ékszereket mutatnak be a Museion No. 1. Galériában csütörtöktől Budapesten.

2012.05.29 09:55MTI

Kilenc csipkevarró alkotása lesz látható a tárlaton, amely a halasi csipke száztíz éves történetéről igyekszik átfogó képet adni közölte az MTI-vel Sütő Erika, a galéria munkatársa.

A kiállításon a halasi csipkék legjellemzőbb motívumaival, a pávával, a hattyúval és a gyöngyvirággal díszített hófehér alkotásokat vonultatnak fel. A díszítéshez hagyományosan növényi, állati és népies-figurális elemeket használnak. A csütörtöki megnyitón bemutatnak ezüst keretbe foglalt csipkeékszereket és medálokat, kitűzőket, de lesz csipkevarrás-bemutató is.

A halasi csipkék mindig kézi munkával készülnek, különlegességük abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés hatvan féle változatával töltik ki - magyarázta.

A halasi csipkevarró természetes alapanyagból, nagyon vékony cérnával, a tradicionális 60 féle öltésminta választott variációjával készíti el a munkát. Egy csipkén mindig ketten dolgoznak: a kontúrozó és a csipkevarró.

Sütő Erika arról is beszélt, hogy a halasi csipke története a 20. század elejéről indul. Az új magyar varrott csipke megszületése a magyar háziipari mozgalom egyik kezdeményezője, Dékáni Árpád nevéhez köthető. Ő készítette 1902-ben az első halasi csipke terveit és Markovits Mária alkotta meg.



Sütő Erika kitért arra, hogy a halasi csipkevarrás élő hagyománya a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 2010 szeptembere óta szerepel, és hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének a része.

A tárlat június 15-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.