Kiállítás nyílt Münchenben

Fassbinder és a színház

Rainer Werner Fassbindert az egyik legnagyobb német filmesként tartják számon, színházi alkotásai viszont többnyire feledésbe merültek - ezen kíván változtatni egy pénteken Münchenben nyílt kiállítás.

2012.05.25 20:34MTI

A Rainer Werner Fassbinder: THEATER című tárlat Fassbinder halálának harmincadik évfordulójára emlékezik. Bemutatja a színész, rendező, szerző pályájának kezdetét a müncheni akciószínházban, intendánsi munkáját a frankfurti TAT-ban (Theater am Turm).

"Színházi tevékenysége mindig szorosan összefonódott filmes munkájával. Mindenhol ott volt, ahol valami új történt" - mondta el Fassbinderről Claudia Blank, a kiállítás kurátora.

Rainer Werner Fassbinder 1945-ben született, Bajorországban nőtt fel. Szülei válása után már kisgyerekként megtapasztalta a sehová sem tartozás élményét. Tanulmányait ugyan elvégezte, de az érettségit már nem tette le, inkább a színház világába vetette magát. A sikertelen filmfőiskolai felvételi után 1968-ban a brechti színjátszást követő társulatot alapított Antitheater néven. Mindent hagyományt felrúgó előadásaik nagy visszhangot, sokszor botrányt keltettek.

Első játékfilmjét 1969-ben forgatta A szerelem hidegebb, mint a halál címmel. Témáinak gerincét a társadalmi értékek miatt megsemmisült emberi kapcsolatok, az érzelmi és lelki válság adta, a halál hősei végső menekülése, a kiszolgáltatottság jele. A hollywoodi melodrámák elemeit alkalmazta társadalomkritikával és avantgárd technikával. Politikailag az erőszakmentes anarchiát, elsősorban a fantázia anarchiáját hirdette. Művészetét sokan vitatták, gátlástalannak, sőt magamutogatónak is tartották.

Negyvenkét filmet rendezett, emellett számos forgatókönyv, hangjáték, vágás, színházi rendezés fért rövid életébe. 1982-ben kábítószer- és altató túladagolásban halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.