Az Esterházyak háromszáz éves hadtörténete

Megújult a fraknói vár fegyverkiállítása

Az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be az egyik legnagyobb magánkézben lévő európai fegyvergyűjtemény, amely a fraknói (Forchtenstein) vár csütörtökön megnyílt, megújult kiállításán látható.

2012.05.24 19:48MTI

A gyűjtemény a harmincéves háború (1618-48) korától a késő XIX. századik tartó időszakot öleli fel. A katonai szerepvállalásukról ismert Esterházyaknak a XVII. században többször is szembe kellett nézniük a török csapatok fenyegetésével, de porosz és francia csapatok ellen is hadakoztak a Habsburgok oldalán - olvasható az Esterházy Alapítványok közleményében.
   
A fraknói vár a múltban is egyfajta fegyvertár szerepét töltötte be, ahonnan a kiállított csapatokat felfegyverezték. Most először kaphat átfogó képet a nagyközönség a gazdag gyűjteményről. A kiállítás két és fél éves felújítás után, a XIX. századi állapotukban helyreállított termekben nyílt meg újra.
   
A fegyverek mellett a legkülönfélébb katonai felszerelések, köztük páncélok, derékszíjak és katonai sátrak is megtalálhatóak a kiállításon.
   
A tárlat egyik különlegessége az a magyar koronázási zászló, amelyet Esterházy Miklós (1583-1645), a későbbi nádor vitt 1618-ban Pozsonyban, II. Ferdinánd magyar királlyá koronázásakor. Az alapítvány közleménye szerint ez a legrégebbi fennmaradt magyar koronázási zászló, rajta a korona egyik legszebb és leghitelesebb XVII. századi ábrázolása látható.
   
A gyűjtemény egy másik büszkesége a "Leopoldina-gárda" felszerelése. A gárdát II. Esterházy Miklós fejedelem állította fel 1806-ban a lánya, Leopoldina házasságkötése alkalmából.
   
Láthatóak még porosz, török és francia hadizsákmányból származó tárgyak, köztük egy teljes porosz katonai sátor is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.