Gyémántjubileumát ünnepli a szervezet

Közös fesztiváldíjat alapítana az Európai Fesztivál Szövetség

Közös európai fesztiváldíjat alapítana a gyémántjubileumát - alapításának 60. évfordulóját - ünneplő Európai Fesztivál Szövetség (EFA), amely most befejeződött ülésén döntött erről a norvégiai Bergenben.

2012.05.28 23:39MTI

Az EFA Fesztiválok és a világ hat évtized tükrében címmel tartott konferenciát. Norvégiából hazatérve Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóhelyettese rámutatott, hogy a 13 nemzetet, illetve régiót, mintegy ezer művészeti fesztivált képviselő szervezet - amelynek magyar tagjai is vannak - a találkozóján arról is beszéltek, hogy milyen felelősséget viselnek a fesztiválok a helyi, a regionális és globális fejlődésében, és miként járulhatnak hozzá a világ jövőjének formálásához.
   
Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke videoüzenetben egyaránt hangsúlyozta, hogy mennyire  fontos Európának a kultúra. Az EU próbál több pénzt áldozni a kultúrára, megkönnyíteni a pályázati mechanizmusokat, és az EFA-val közösen szeretne létrehozni egy európai fesztiváldíjat - tájékoztatta az MTI-t Erdődy Orsolya.
   
Az Európa Fesztivál Szövetség jubileumára több kiadvány és film is készült. Ezek között volt olyan, amely azokat az előnyöket mutatta be, amelyekkel az EFA-tagság a kapcsolatépítésben jár. A társhálózatok - Afrika, Ázsia és az arab világ fesztiváljai - ugyancsak jelentős együttműködési alkalmakat kínálnak.
   
Kiderült az is, hogy miközben a művészeti szektor egyre változatosabb és bonyolultabb, és a kreatív iparágak felértékelése divatos elem a politikai döntéshozók körében, fesztiváloktól még mindig elvárják, hogy az egyenlegük nyereséges vagy legalább nullszaldós legyen. Külön beszéltek arról, hogy a fesztiválok költségét az együttes rendezés, a közös programok ugyan olcsóbbá tehetik, mégis meg kell őrizni a saját arculatot.
   
Fontos az is, hogy megtalálják az új közönséget anélkül, hogy elidegenítenék a törzsvendégeket. Az új projektek és szolgáltatások létrehozásában friss erőforrás lehet a közönség, a civil szféra bevonása.
   
Mivel az Európai Bizottság az Európai Parlament korábbi kérésének eleget téve az európai állampolgárok évévé teszi 2013-at, az uniós állampolgárságot létrehozó maastrichti szerződés 20. évfordulóját, az EFA ehhez a programhoz is stratégiát készít, célul tűzve ki, hogy a kultúra segítségével aktivizálja a polgárokat - mondta el Erdődy Orsolya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.