Ki a jogos tulajdonos?

Malcolm X levelét követeli a polgárjogi harcos életrajzírójának fia

Malcolm X életrajzírójának fia visszaköveteli a Syracuse-i Egyetemtől azt a levelet, amelyben a polgárjogi harcos a faji kérdésekről fejtette ki változékony véleményét, mondván, hogy a darab jogos tulajdonosa nem az intézmény, hanem az életrajzíró családja.

2012.05.30 12:22MTI

Malcolm X annak idején együtt dolgozott Alex Haley íróval az először 1965-ben megjelent The Autobiograpy of Malcolm X című köteten. A vitatott megítélésű polgárjogi harcos 1964-ben Szaúd-Arábiából, mekkai zarándoklata alatt írt levelet Haleynek, tíz hónappal azelőtt, hogy egy New York-i hotel báltermében lelőtték. Az írást az életrajzi könyv kiadója adta át egy nagyobb iratköteg részeként a Syracuse-i Egyetemnek kutatási célokra.
   
Az 1992-ben elhunyt Haley fia, William szerint azonban a kiadó nem tekinthető a levél jogos tulajdonosának, így nem is adhatta volna át. A férfi most azt tervezi, hogy jogi úton követeli vissza a dokumentumot, amelynek értékét legkevesebb 650 ezer dollárra becsülik.
   
William Haley szerint lehetséges, hogy családja - ő és két nővére - később úgy dönt, hogy eladja az irományt, de a legfontosabbnak a levél történelmi jelentőségét és örökségét nevezte. "Az afroamerikai történelem rendkívül sok eleme vész el és kerül sokszor általunk nem megfelelőnek tartott helyekre" - jegyezte meg.
   
A Grove Press kiadó 1969-ben adta át a papírhalmot a Syracuse-i Egyetemnek. Az elmúlt 43 évben senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy az intézmény jogosan birtokolja a dokumentumokat. Az egyetem különleges gyűjteményeit kutató központjának vezetője szerint semmi sem utal arra, hogy a levelet kölcsönbe, és nem ajándékba kapták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.