Kilencven éves volt a művész

Elhunyt Horia Damian

Kilencvenéves korában elhunyt Horia Damian román származású, Franciaországban élő szobrász és festő.

2012.05.20 20:26MTI

"A legnagyobb és egyben a legkifinomultabb szobrászzseni volt: ez magyarázza sikerének lassú kibontakozását" - mondta róla Salvador Dalí.
   
Damian 1922-ben született. Először a bukaresti Athéneumban állított ki 1941-ben, ezt követte bemutatkozása a velencei biennálén 1942-ben.
   
Egy ösztöndíjnak köszönhetően 1946-ben Párizsba mehetett, ahol Fernand Léger mellett dolgozott. Találkozott Brancusivel, megismerkedett Mondrian munkásságával, a hetvenes évek elejétől pedig olyan monumentális alkotásokon dolgozott, mint a houstoni Galaxy-sorozat.
   
1970-ben készítette hatalmas parallelepipedon formájú művét, amelyet 150 ezer, 12 mm átmérőjű gömb borít, majd ugyanebben a szellemben 1974-ben a Tejút című alkotását, egy 125 méter hosszú, éjkék installációt.
   
A legutóbbi időkben áttért a figurális festészetre.
   
Műveit a világ leghíresebb múzeumaiban és kiállítóhelyein mutatták be: a párizsi Modern Művészetek Múzeumától a New York-i Guggenheimig. Az 1993-as Velencei Biennálén ő képviselte Romániát, Bukarestben 2009-ben életműkiállítását láthatta a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.