Idén csak állagmegóvás

Felújítják a Ramasetter-házat Sümegen

Felújítják Ramasetter Vince egykori polgármester szülőházát Sümegen, a jelenleg kihasználatlanul álló épületet kulturális célra használják majd.

2012.05.19 17:06MTI

Mint azt Tisler Anna, az önkormányzat sajtóreferense elmondta, a júniusban kezdődő munkálatok során kijavítják a tetőt, mert a több mint kétszáz éves műemléképület beázik. Kitisztítják a csatornát és a teljes homlokzat felújítását is elvégzik. Kiemelte, hogy idén csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatok költségét állja az önkormányzat, terveik szerint a teljes belső felújítást és átalakítást pályázati finanszírozással valósítják meg.

A háromszáz négyzetméteres épületben helytörténeti kiállítást rendeznek be.

Szólt arról is, hogy a városi múzeumban május elejétől látogatható a Darnay Kálmán hagyatékából előkerült levélgyűjtemény egy része. Deák Ferenc, Kazinczy Ferenc két-két levelét, valamint Batsányi János és Erkel Ferenc kézírását olvashatják a betérők. A gyűjteményt folyamatosan bővítik, és egy Ramasetter-emléksarok kialakítása is szerepel a terveik között.

A Sümeg atyjának is nevezett Ramasetter Vince iskolái után - folytatva apja mesterségét - kékfestő lett. Később áttért a szőlőtermesztésre és a borkereskedelemre. Az 1840-es évek közepén vált népszerűvé, amikor a Védegylet mozgalmat támogató nők az ő kelméit hordták. 1848-ban Sümeg polgármesterévé választották. Az óvoda számára ajándékozott telket és házat. Vagyona nagyobb részét Sümeg városára, az oktatási és az egészségügyi intézmények fenntartására hagyta. Sümegen általános iskolát és utcát neveztek el róla. Egészalakos bronzszobra, Istók János alkotása, a város központjában áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.