USS Iowa

Múzeumként működik tovább a legendás amerikai csatahajó

Múzeumként működik tovább Los Angeles egyik kikötőjében az amerikai haditengerészet USS Iowa nevű legendás csatahajója, amely hat évtizednyi szolgálati ideje alatt harcolt a Csendes-óceánon, túlélt egy pusztító robbanást, és nem utolsó sorban Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök is ennek a hajónak a fedélzetén utazott az 1943-es teheráni konferenciára.

2012.05.20 11:08MTI
Fotó: wikipedia.org

A 270 méteres acélszörnyeteg lesz az Egyesült Államok nyugati partvidékének egyetlen csatahajóból kialakított múzeuma. "Ma már nem szolgálnak ehhez hasonló hajók a világ egyetlen aktív hadiflottájában sem" - mondta Robert Kent, az illetékes Pacific Battleship Center elnöke. - Az ilyen kaliberű óriások már elsüllyedtek, kiselejtezték őket, vagy jó ideje múzeumként működnek. A Iowa az utolsó a csatahajók sorában, amely végső otthonra lel".

A hajó 1943-ban állt hadrendbe. Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök ugyanebben az évben utazott fedélzetén az Atlanti-óceánon keresztül a teheráni konferenciára, ahol Winston Churchillel és Joszif Sztálinnal megtárgyalták a második háború folytatásának és a konszolidációs időszaknak a legfőbb kérdéseit.

A hajót később átvezényelték a Csendes-óceánra. Számos hadműveletben vett részt. Jelen volt Japán 1945-ös kapitulációjánál a Tokiói-öbölben, az 1950-ben kezdődött koreai háborúban pedig az észak-koreai állásokat lőtte. 1989-ben Puerto Rico partjainál a hajó egyik lövegtornya belső robbanás következtében megsemmisült: a legénység 47 tagja veszítette életét a balesetben.

Fotó: wikipedia.org

A hajót 1990-ben tartalékállományba helyezték és egy Rhode Island-i hajózási központban tartották, mielőtt a Panama-csatornán keresztül egy észak-kaliforniai kikötőbe vontatták, ahol hétmillió dolláros (1,6 milliárd forintnak megfelelő összegű) helyreállításon esett át. Az egykor óránkénti 64 kilométeres sebességre is képes csatahajó a tervek szerint vasárnap hagyja el eddigi állomáshelyét és május 24-én fog megérkezni Los Angeles partjaihoz.

A július 7-én megnyíló múzeum üzemeltetőinek reményei szerint a különleges látványosság évente nagyjából 500 ezer látogatót fog vonzani.

John F. Kennedy nevét viseli majd az USA következő anyahajója

Az új Kennedy 100.000 tonna vízkiszorítású, több mint 300 méter hosszú lesz, és két atomreaktor biztosítja az energiáját. Több mint 75 repülőgépet lesz képes hordozni, de felfegyverzik majd - egyebek mellett - föld-levegő rakétákkal is.

Nézze meg a képeket! >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.