Nemet mondott egy magazin felkérésére

Elárverezték Edgar Allen Poe egy levelét

Az Egyesült Államokban 164 ezer dollárért (38 millió forint) árverezték el Edgar Allan Poe egy 1837-ben kelt egyoldalas levelét, amelyben nemet mondott kora egyik legnépszerűbb folyóiratának felkérésére, hogy írjon cikket a magazinba.

2012.05.18 22:30MTI

A híres amerikai író, költő, szerkesztő és kritikus, az első amerikai novellisták egyike, akit misztikus, hátborzongató történetei miatt a detektívregény "feltalálójának" tartanak, Sarah Josepha Hale-nek, a Godey's Lady's Book című nőmagazin főszerkesztőjének küldte a levelet. Ebben azt válaszolta neki, hogy mivel éppen átesett egy betegségen, túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy a nőmagazin számára írjon cikket. "Attól tartok, most csak egy sebtében összetákolt írást tudnék küldeni, ami méltatlan lenne hozzám és Önhöz is" - írta Edgar Allan Poe, aki akkoriban egy richmondi (Virginia állam) magazinnak dolgozott irodalomkritikusként.
   
A Godey's Lady's Book korának egyik legnépszerűbb magazinja volt, és olyan neves szerzők publikáltak benne, mint Nathaniel Hawthorne, Oliver Wendell Holmes vagy Washington Irving. Sarah Jessica Hale maga is jelentékeny alkotónak számított, híres "Mary Had a Little Lamb" című gyermekverse, és az ő lobbitevékenységének köszönhető, hogy Lincoln elnök bevezette a hálaadás napja ünnepet.
   
A ritkaságszámba menő levelet egy névtelenséget kérő nyugati parti gyűjtő vásárolta meg.
   
Poe "For Annie" című költeményének első nyolc, kézzel írt versszaka 690 ezer dollárért kelt el 2009-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.