Monopolhelyzetben a Cinema City?

Magyar filmkvótát vezetne be a Jobbik

Monopóliumellenes törvénymódosítást és magyar filmkvóta bevezetését sürgette a hazai mozikban pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Jobbik alelnöke.

2012.05.18 15:19MTI

Az ellenzéki politikus szerint a hazai mozitermek és látogatók számát tekintve 80 százalékos monopolhelyzetbe került az izraeli tulajdonban lévő Cinema City. Mint elmondta: a magyar filmek így szerinte nem juthatnak el a mozilátogatókhoz. Emiatt Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetsége nevében a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult tavaly januárban, ám keresetét elutasították - emlékeztetett Novák Előd.
   
A Jobbik ezért törvénymódosítást javasol a kormánynak, amellyel szétválasztanák a moziüzemeltető cégeket és a közvetett tulajdonlást is megakadályoznák. A jobbikos politikus szerint a magyarországi plázák alacsony, közönségcsalogató bérleti díjai miatt versenyhátrányba kerültek az art mozik.
   
A Jobbik egy kötelező mozikamara létrehozását javasolja, a szakmai szervezetekkel egyeztetve. Ez a szervezet szabályozná a mozik működését, mielőtt módosítanák a vonatkozó törvényeket.
   
Az ellenzéki párt a televíziók mintájára egy 10 százalékos mozikvótát is bevezetne. Novák Előd szerint ezt csak néhány év múlva lehetne alkalmazni, hiszen jelenleg nem készül elég magyar film.
   
Novák Előd álláspontja szerint a kultúráért felelős szaktárcának - élve rendeletalkotási jogával - mihamarabb meg kellene alkotnia a filmforgalmazás szabályait.
   
A Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján az új történelmi magyar filmek alkotásának fontosságára is felhívta a figyelmet. Álláspontja szerint a köztelevízióban futó Marslakók című sorozat szerződését fel kell függeszteni és az így felszabaduló forrásból történelmi játékfilmeket kellene forgatni.
   
Novák Előd szerint a nemzetközi filmszemléket megcélzó alkotások helyett, a hazai nézők szórakoztatására alkalmas filmek elkészítését kellene támogatnia a kormányzatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.