Az idén negyvenéves a rendezvény

Szombaton tartják a nagymarosi ifjúsági találkozót

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közölte: szombaton tartják a nyolcvanadik nagymarosi ifjúsági találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, immár negyven esztendeje évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelki napja.

2012.05.17 18:15MTI

Mint írták, a szentmise főcelebránsa és igehirdetője Erdő Péter bíboros lesz, az előadást Bokros Levente ceglédi plébános tartja. Az új evangelizáció évében megrendezett tavaszi találkozó témája "önmagunk evangelizációja lesz".
   
A rendezvény közös reggeli imával kezdődik a Szent Ferenc Antióchia Közösség vezetésével, majd az előadás és a hozzá kapcsolódó fakultációk következnek. Délután szentségimádást tartanak a Chemin Neuf Közösség vezetésével, ezt követi a szentmise és a Mária-köszöntő. A napot a plébániakertben tartandó közös éneklés és táncház zárja a Jászok együttessel.
   
A református templom szokás szerint egy biblikus témájú előadásnak ad helyet, ott Jelenits István piarista szerzetes várja az érdeklődőket. A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd és Várnai Péter plébánosok válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
   
Nagymaroson férfi és női szerzetesekkel is lehet beszélgetni, az érdeklődő fiatalok közelebbről megismerhetik a rendek életét. A plébániatemplom altemplomában a találkozó alatt csendes szentségimádás lesz, az előadás végétől a szentmise kezdetéig pedig lehetőség lesz gyónásra, lelkibeszélgetésre.
   
A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat illetve programot bemutató stand várja az érdeklődőket, mint például a Genfest (Fokoláre Mozgalom), a 72 óra kompromisszum nélkül, a Naphimnusz Egyesület, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom, az Antióchia közösség, a szaléziak, a verbiták és az Ifjúsági Világmisszió standja.
   
A nagymarosi ifjúsági találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen rendszerint mintegy 800 gyermek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban.
   
A nagymarosi találkozókat Sillye Jenő zeneszerző, egyházi könnyűzenész és barátai kezdték szervezni, amikor a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket tartottak, ezeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla - ma kaposvári megyés püspök - és Kerényi Lajos plébános vették pártfogásukba. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.