Százéves a vitorlás

Visszaszállították Tajvanra a világ legöregebb dzsunkáját

Visszaszállították Tajvanra a világ egyik legöregebb, 100 éves kínai vitorlását, az egyetlen olyan fennmaradtat, amely átszelte a Csendes-óceánt; a Csilungban csütörtökön partra rakott dzsunkát restaurálják és kiállítják a helyi tengerészeti múzeumban.

2012.05.17 23:38MTI

A Free China (Szabad Kína) nevű kínai vitorláshajó 1955-ben, 112 nap alatt tette meg az utat a tajvani Csilungból (Jilong/Keelung) a kaliforniai San Franciscóba, fedélzetén az akkori amerikai alkonzullal és öt tajvani halásszal. A dzsunka Amerikában maradt, többször is gazdát cserélt, míg végül évtizedeken át egy hajójavító-műhelyben porosodott.
   
Úgy tudni, hogy a 23 méter hosszú és 5 méter széles Free China az egyik legrégebbi, ősi kínai módra fából épített hajó, és az egyetlen, amely fennmaradt a Csendes-óceánt átszelő dzsunkák közül.
   
A becses történelmi ereklyévé nyilvánított vitorlást a tajvani műemlékvédelmi hatóság hozatta haza, hogy a szigeten gondosan felújítsák és majd kiállítsák a csilungi tengerészeti múzeumban.
   
A hajó restaurálásáért felelős tajvani műemlékvédelmi tisztségviselő, Stanely S. L. Wang szerint a "Szabad Kína" megtestesíti a tajvaniak kalandvágyó természetét.
   
A dzsunkát csütörtökön emelték le Csilungban az azt szállító teherhajó fedélzetéről. Július 11-én formálisan is megünneplik a hazatérését, a fogadóünnepségen jelen lesz egykori utasai közül a három még életben lévő halász és az elhunytak hozzátartozói is. A történelmi hajóról dokumentumfilm is készül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.