Húsz alkotás a vásznon

Külhoni magyar filmek napja az Urániában

Húsz alkotás lesz látható a Külhoni magyar filmek napján május 22-én kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényen vetítendő mozgóképek határon túli filmes vagy televíziós műhelyekben készültek.

2012.05.18 12:47MTI

Az elmúlt években készült kísérleti, animációs, dokumentum- és rövidfilmekből Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező válogatott. A kétévente szerveződő filmnapon a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján készült alkotásokat tekinthetnek meg a nézők - közölte a szervező Égtájak Egyesület az MTI-vel.

A filmek határon túli televíziós (Újvidéki Televízió, Szlovák Televízió Magyar Szerkesztősége, Ungvári Televízió Magyar Szerkesztősége) és filmes (Cinema Filmműhely - Magyarkanizsa, Argo Audiovizuális Egyesület - Kolozsvár, Xantus Film - Kolozsvár, Rex Video Stúdió - Gyergyószentmiklós, Metaforum Film - Palics, Bódva-Völgyi Stúdió - Szlovákia) műhelyekben készültek, de érdekességként látható lesz a zentai gimnázium diákjainak gyurmafilmje is.

A program kedden délelőtt tíz órakor kezdődik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által film- és médiatámogatásra meghirdetett Magyar média mecenatúra című program szakmai konzultációjával. A megbeszélésen Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Vitézy László filmrendező vesz részt.

A délután négy órakor kezdődő vetítéseken a többi között olyan filmeket láthat a közönség, mint a szabadkai Kovács Ákos által rendezett Dominó című kísérleti film, a Bán Attila rendezte Szufla című kisjátékfilm vagy Tolnai Szabolcs műve, a Hernyák és a magyar bor című dokumentumfilm. Vetítenek a vajdasági Burány "Pöcök" Béla szaxofonosról, mentőorvosról dokumentumfilmet, Székelyudvarhelyről pedig egy olyan alkotás érkezik, amely a Blaha Lujza téri 11 éves késelőről, a többség és a kisebbség közti konfliktuskezelésről szól.

Látható lesz Felméri Cecília Végtelen percek című kisjátékfilmje, Visky Ábel Éjszaka a Földön, Kolozsvár című 18 perces alkotása, valamint Zágoni Bálint dokumentumfilmje Janovics Jenőről, a kolozsvári színházigazgatóról, filmgyáralapítóról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.