Valóságos horrorfilm

Ideglelés Csernobilban - a katasztrófaturizmus árnyékában

Noha elmúlt már az évforduló, a téma sosem veszti aktualitását, és sokan akadnak, akiket megfoghatatlanul vonz Csernobil és Pripjaty városa - ráadásul Budapest külső területei szolgáltak az egyes jelenetek helyszínéül.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.05.16 20:40ma.hu

A dátumra mindenki jól emlékszik: 1986. április 26. A Csernobil atomerőmű négyes számú reaktora felrobban, ezzel pedig 400 atombomba erejének megfelelő radioaktív szennyeződés szóródik szét a levegőben. Ez volt a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófája. A szomszédos Pripjaty városát - amely az atomerőmű dolgozóinak szolgált lakóhelyéül - még az éjszaka evakuálják. A lakások, iskolák, üzletek és gyárak pillanatok alatt kiürülnek, még a legapróbb személyes tárgyak is hátramaradnak. Azt hitték, ez csak átmeneti állapot lesz. Nos, másként alakult... Pripjaty még napjainkban is lakatlan.

Épp ide igyekszik hat huszonéves fiatal, akik a szokásos vakáció helyett ezúttal valami másra vágynak. Felbérelnek egy „extrém” túravezetőt, aki a figyelmeztetések ellenére elviszi őket az elhagyott kísértetvárosba 25 évvel a katasztrófa után.

Egy rövid felfedezőút után azonban a kis csapat egyre furcsább jeleket tapasztal, lassan pedig kénytelenek beismerni, hogy nincsenek egyedül...

Kattintson a képre! >>>

Az Ideglelés Csernobilban Bradley Parker rendezői bemutatkozása. A direktor korábban olyan filmek trükkmestereként dolgozott, mint A szörny, a Harcosok klubja, A vörös bolygó, Az időgép, az xXx, a Pán Péter vagy Az éjszaka urai. A történet az író/producer Oren Peli (Paranormal Activity) agyából pattant ki, aki épp az interneten szörfölt, amikor meglátott egy fényképsorozatot, melyen egy lány motorbiciklin szelte át Pripjatyot: "A hely egyszerre tűnt hátborzongatónak, gyönyörűnek, megkapónak és szomorúnak is. Úgy gondoltam, tökéletes terep lesz egy ilyen film számára."

A film majdhogynem dokumentarista stílusban készült, sőt, a forgatókönyvbe is sok olyan improvizált párbeszéd került, amelyeket a meghallgatások során rögtönöztek a színészek. Mindezt azért, hogy a nézők még inkább ott érezzék magukat az események közepén. A szereplőket sokszor sötétben tartották, hogy a sokkoló jeleneteknél elkaphassák természetesen reakcióikat. A stáb forgatott Belgrádban, sőt még hazánkban is: Budapest külső területei szolgáltak egyes jelenetek helyszínéül.

Ideglelés Csernobilban (12E)

Műfaj: színes, feliratos, amerikai horror
Előzetes korhatár-besorolás: 12 éven aluliak számára nem ajánlott
Magyarországi premier: 2012. június 21.

Szereplők: Ingrid Bolsø Berdal, Dimitri Diachenko, Olivia Dudley, Devin Kelley, Jesse McCartney, Nathan Phillips, Jonathan Sadowski
Rendező: Bradley Parker
Írta:Oren Peli, Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
Producer: Oren Peli, Brian Witten
Társproducer: Rob Cowan, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Milan Popelka, Richard Sharkey, Allison Silver
Fényképezte: Morten Søborg
Zeneszerző: Diego Stocco

BEMUTATÓ: 2012. június 21.

Magyarországon forgalmazza a Fórum Hungary Kft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.