Teljes pusztulás fenyegeti az ókori várost

Pénzt gyűjtenek Paestum megmentésére

Paestum ókori városát akarja megmenteni a teljes pusztulástól az olasz környezetvédők indította nemzetközi adománygyűjtés. A világörökséghez tartozó régészeti területet szeméttelepként is használják.

2012.03.27 21:31MTI

PaestUmanita (Paestum Ember-i-ség) nevet kapta a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet akciója. Intézmények és magánszemélyek anyagi hozzájárulását várják. Fejenként 50 eurós felajánlással ötmillió eurót akarnak összegyűjteni.
   
A cél annak a 95 hektáros földterületnek a megvásárlása, amely ugyan az ókori városhoz tartozik, de a helyi termelők tulajdona, akik traktorral szántják fel.
   
Nem jobb a helyzet az 1998 óta UNESCO-védelem alatt álló Paestum többi részén sem. A Nápolytól közel száz kilométerre levő ásatás páratlan kincsnek számít. Poszeidón temploma és az úszókkal díszített sír is már elég ahhoz, hogy ne hagyjuk pusztulni Pompejit - írta a Corriere della Sera napilap.
   
Az ókori városra nem vigyáz senki: a paestumi vasútállomást bezárták, az ásatásokhoz vezető autóút egy része járhatatlan, a régészeti területet szemét borítja, néha körhintások is dolgoznak a romok között.
   
Paestum eddig 22 millió euró olasz és európai uniós támogatást kapott, de a pénz eltűnt a délolasz politika és műemlékvédelem útvesztőiben - jegyezte meg az újság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.