Már használhatják az érdeklődők

Új angol-magyar szótár a neten

Már használhatják az érdeklődők a Topszótárt, az új internetes angol-magyar szótárt.

2012.03.27 20:29MTI

A Topszótár.hu jelentéscsoportokba rendezi a keresési eredményeket, a több szófajú szavaknál szófajokra lebontva kapjuk a találatokat. A lista elejére természetesen a leggyakoribb kerül, számos jelentéshez pedig példamondatot is társítottak, ami kontextusában mutatja be egy-egy szó helyes használatát.
   
Jelentős előrelépés az eddigi szótárakhoz képest, hogy a fokozott, ragozott vagy többes számú alakokra való kereséskor sem kell az eredeti szótövet kitalálni, hogy a szótár megmutassa az alapjelentést. Ilyen esetekben automatikusan a tőszót kapjuk eredményként, és megjegyzésként megtudjuk azt is, hogy az adott szó melyik alakjára kerestünk. Például ha a "wrote" szó jelentésére vagyunk kíváncsiak, akkor találatként a write ige jelenik meg. A szótár figyelmeztet a szavak rendhagyóságára is, ami nagy segítséget jelenthet a szavak tanulásánál - közölték a szótár készítői.
   
A kikapcsolódást szótárazás közben viccek és slágerek szövegeinek fordítása, vagy éppen az akasztófajáték biztosítja. A készítők távlati tervei közt olyan - online szótáraknál korábban nem látott - újítások is szerepelnek, mint az egyperces nyelvtani gyorstalpalók, vagy tematikus szószedetek, amelyek mellett a kikapcsolódás eszközei is bővülni fognak.
   
A közelmúltban megjelent, hazai fejlesztésű Topszótár 3 év folyamatos fejlesztés után, most márciusban valósult meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.