Többen törölnék a tantervből a vitás részeket

Antiszemita sorok Dante Isteni színjátékában?

Vita robbant ki Olaszországban, miután többen azzal a követeléssel álltak elő, hogy töröljék a tantervből Dante műve, az Isteni színjáték "rasszistának" és "antiszemitának" ítélt részeit.

2012.03.14 11:20MTI

Az ország vezető sajtóorgánumaiban tudósok és közírók adtak hangot a javaslat elleni tiltakozásuknak. Szerintük az Isteni színjáték egyes passzusainak elhagyása olyan lenne, mintha a Sixtusi-kápolna freskójának néhány alakjára alsónadrágot húznának, Botticelli Vénusza pedig bikinit kapna - olvasható az Avvenire című katolikus lapban.
   
Azt, hogy ne tanítsák az Isteni színjáték egyes részeit, a Gherush92 nevű emberi jogi szervezet követelte. Az ENSZ-tanácsadóként is tevékenykedő csoport szerint a XIV. század első feléből származó verses mű néhány éneke rasszista és antiszemita, emellett iszlámellenes sztereotípiákat sorakoztat fel. Ezeket a részeket nehéz megérteni, és csak ritkán sikerül helyesen értelmezni őket. Amennyiben mégis tovább tanítják a kifogásolt sorokat, legalább biztosítani kell, hogy körültekintően kezeljék őket - érvelnek.
   
Nem tetszik a szervezetnek többek közt a 34. ének, amelyben Dante a pokol legmélyebb pontját írja le. Itt van a Jézust eláruló Iskariót, azaz Júdás, valamint Caesar gyilkosai, Cassius és Brutus. Júdás sorsa folyamatos gyötrelem. Némileg "feljebb", a pokol kilencedik bugyrába küldte az író Mohamed prófétát és vejét, Alit, akiknek végtagjait egy ördög szakadatlan levágja és mély sebeket ejt rajtuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.