Újraéled a televíziós ismeretterjesztő műfaj

Barlangok, csigák s egyéb állatfajták

Hamarosan új ismeretterjesztő filmekkel találkozhatnak a nézők a közszolgálati csatornák képernyőjén.

2012.03.13 18:50ma.hu

A műfaj kedvelői többek között alulnézetből is megismerhetik majd Budapestet, de a nagyvárosi állatvilág szerelmesei sem fognak csalódni. Indulhat ugyanis azoknak az ismeretterjesztő filmeknek a forgatása, melyek alkotóit a Médiatanács több mint 155 millió forint pályázati támogatásban részesítette.

A Médiatanács még 2011 novemberében hirdette meg a televíziós ismeretterjesztő filmek gyártását támogató pályázatát. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek okán az eredetileg tervezett keretet a testület csaknem másfélszeresére növelte, így összesen valamivel több mint 155 millió forintnyi összeg állt az alkotók rendelkezésére.

A pályázatok elbírálására három szakaszban került sor, és az utolsó körben a legjobbakat személyesen is meghallgatták. A háromszakaszos szakmai elbírálás garantálja, hogy valóban a legjobb alkotások nyerjenek. A kiírás újdonsága, hogy a bírálatban a közszolgálati televíziók képviselői is részt vesznek; a csatornák ezen felül vállalják, hogy a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat mindenki láthatja.
A pályázati támogatásban részesített 16 alkotó művei közül több is valódi csemegét jelenthet az ismeretterjesztő műfaj kedvelőinek.

Lerner Balázs Budapest Underground című munkája például a főváros varázslatos földalatti világába kalauzolja a nézőt. A kamera olyan helyekre enged bepillantást, ahová a hétköznapi ember csak ritkán jut el. A filmen feltárulnak a főváros alatt húzódó hatalmas barlangrendszer páratlan természeti képződményei, és az ember alkotta földalatti létesítmények titkai.

A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című ismeretterjesztő filmjének forgatása is. A mű egy izgalmas és érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet: ez a fajok vándorlása. A jelenség nem új keletű, de rohanó világunkhoz idomulva az egyes fajok vándorlása is nagyobb sebességre kapcsolt. Kutatók szerint évente tíz új faj jelenik meg Magyarországon; a potyautasok hajókon, vonatokon vagy éppen repülőn érkeznek és igen színes egyéniségek. A film a spanyol vörös csigák, a hangyák, a levéltetvek, a kagylók, a „csendes gyarmatosítók” érdekes világába vezeti a nézőt.

Mindkét filmet a Magyar Televízió tűzi majd műsorára. A pályázati eredmények részleteiről, a nyertesekről és a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.