A művész születésének 150. évfordulóját ünneplik

Klimt-rajzok a bécsi Albertinában

Gustav Klimt rajzaiból összeállított tárlat látható szerdától a bécsi Albertina múzeumban. A kiállítás apropója, hogy 2012-ben ünneplik a festőművész születésének 150. évfordulóját.

2012.03.13 19:47MTI

Az Albertina 160 rajzot vonultat fel a múlt századforduló egyik kiemelkedő osztrák festőművészének alkotói hagyatékából. Láthatók olyan híres festményekhez készült tanulmányok, mint A Csók, a Vízikígyók, a Beethoven-fríz vagy a Bécsi Egyetem számára készített és a maguk korában botrányt kiváltó Fakultás-képek.
   
A kiállításról ezúttal szinte teljesen hiányoznak a Klimt festményeit jellemző aranyszínű motívumok, de a rendkívüli rajztehetségről árulkodó tanulmányok bepillantást engednek Klimt munkamódszerébe és gondolkodásmódjába.
   
A múzeum jelentős részben saját híres grafikai gyűjteményének darabjait mutatja be a nagyközönségnek. A gyűjteményben 170 lapot őriznek a mintegy négyezer, Klimtnek tulajdonított rajzból. Az Albertina kurátorai, Alice Strobl és Marian Bisanz-Prakken kiemelkedő szerepet játszottak Klimt rajzainak ötven évvel ezelőtt kezdődött kutatásában és katalógusba rendezésükben. Mint azt Albrecht Schröder múzeumigazgató elmondta: a tárlaton olyan rajzokat is bemutatnak, amelyeket a legutóbbi kötet megjelenése óta fedeztek fel. Ezek egy hamarosan megjelenő újabb jegyzékben szerepelnek majd.
   
A Klimt-emlékév alkalmából szinte valamennyi jelentős osztrák múzeum előrukkol tematikus kiállításokkal. Megújul a város nyugati peremén álló Klimt-villa is, ahol a festő utolsó műterme volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.