Újabb képek hamisítását vallotta be

"50 művész képeit hamisítottam"

A képhamisításért korábban már elítélt német művész, Wolfgang Beltracchi újabb, eddig nem ismert hamisításairól számolt be a Der Spiegel című német magazinnak.

2012.03.05 20:04MTI

Mint azt a 61 éves csaló elmondta, csaknem 50 művész képeit hamisította. A pontos számot nem árulta el, ahogyan azt sem, hogy a hamisítványok hol találhatók. Annyit jegyzett meg, hogy a nagy kereslet miatt "1000 vagy 2000 darabot" is eladhatott volna a műkincspiacon, ha nem bukik le.

Beltracchit tavaly októberben hat év elzárásra ítélték 14 kép hamisításáért, amellyel mintegy 34 millió eurós (több mint 9 milliárd forintos) kárt okozott.

Beltracchi társaival együtt a második világháború óta a német műkincspiac egyik legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy az 1990-es évek óta "gyártotta" modern klasszikusok, például Max Pechstein, Fernand Léger, André Derain, Kees van Dongen, Max Ernst vagy Heinrich Campendonk festményeit. Társaival létrehoztak két családi gyűjteményt, amelyben a hamis képek szerepeltek.

A csalók az aukciósházak és galériák bizalmát hosszú évek alatt nyerték el például azzal, hogy néha egy-egy valódi képet is eladtak és vásároltak is. A csalás annyira jól sikerült, hogy a képeket a szakértők eredetinek minősítették, Campendonk esetében pedig az egyik hamis képet az életmű kiemelkedő darabjának titulálták.

Mint arról Beltracchi a Spiegelnek (www.spiegel.de) beszámolt, a hamisítást a hetvenes években kezdte régi mesterek "meg nem festett" műveivel, később expresszionista és szecessziós alkotásokkal, amelyeket bolhapiacokon adott el. A 80-as és a 90-es években megalapította a családi gyűjteményeket a hamis képek számára.

Beltracchi és társai bukását egy rosszul címkézett holland festék okozta, amely nagyon kis mennyiségben titánfehéret tartalmazott. A szín ugyanis, amelyet Beltracchi egy Campendonk-hamisítványnál alkalmazott, nem volt használatos abban a korban, amikor a kép eredetileg készülhetett volna.

A hamisító nem érzi magát bűnözőnek, büntetését azonban jogosnak tartja. Úgy érzi, megkönnyebbült és mostantól nyilvánosan is foglalkozhat olyan dolgokkal - például filmezéssel, írással, szobrászattal, saját műalkotásokkal -, amelyekkel mindig is szeretett volna. Mint mondta, a hamisítás a múlté, bár büntetése alatt is fest, de képeit mostantól Beltracchi néven szignálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.