A kép eredetiségéről vitáznak

Hamisítvány? Elveszett Leonardót állítanak ki Londonban

Leonardo da Vinci egy közelmúltban előkerült festményét állítja ki a londoni National Gallery, a kép eredetiségéről azonban nincsenek egységes véleményen a szakértők.

2011.07.12 18:44MTI

A Salvator Mundi című alkotás 1500 körül születhetett, Jézus felsőteste és arca látható rajta, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig országalmát tart.

A festményt nemzetközi szakértők egy csoportja vizsgálta meg, akik arra az eredményre jutottak, hogy a képet Leonardo da Vinci készítette - jelentette be Robert Simon New York-i galériatulajdonos. Robert Simon szerint a kép 1649-ben I. Károly angol király birtokában volt és sokáig a korona tulajdonában állt. 1900 környékén nyoma veszett a festménynek, jelenleg egy amerikai gyűjtő magántulajdonában van.

A National Gallery hétfőn úgy fogalmazott, az alkotást megtekintette az igazgató, a kurátor és művészettörténész-szakemberek egy csoportja is, miután restaurálták. A munkálatokkal 2010-ben végeztek.


Frank Zöllner német szakértő azonban újabb vizsgálatokat követel, mivel véleménye szerint a festmény eredetiségét még nem bizonyították. "Azt kizárhatjuk, hogy a kép hamisítvány lenne. A kérdés az, hogy a művet maga a mester készítette, vagy ez az egyik tanítványa kezétől származó kiváló minőségű másolat.

Ezt kideríteni meglehetősen bonyolult folyamat" - hangsúlyozta a lipcsei professzor.

Zöllner elmondta, az eredetiség bizonyítása elsősorban stíluselemzéseken és technikai vizsgálatokon alapul. Bár a kép származásával kapcsolatban kételyek merültek fel, az olajfestményt Leonardo da Vinci alkotásaként katalogizálják. A Salvador Mundi része lesz a november 9. és 2012. február 5. közötti nagyszabású Leonardo-kiállításnak a londoni National Galleryben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.