A Tate Modern vásárolta meg

Aj Vej-vej szotyoláiból nyolcmillió kelt el

Nyolcmillió parányi szoborral lett gazdagabb a Tate Modern Londonban.

2012.03.05 19:00MTI

A kortárs művészet egyik fellegváraként ismert múzeum megvásárolta Aj Vej-vej kínai művész porcelán napraforgó magjainak egy részét, de a nyolcmillió szem még így is csak tizede a teljes "alkotásnak".

Aj Vej-vej (Ai Wei Wei) szotyolái 2010-ben beborították a Tate Modern turbinacsarnokának teljes padlóját, igaz csak 48 óráig, mert aztán kisebb és kötéllel elkülönített helyre púpozták fel a porcelán magokat, mert a kerámiaport egészségre károsnak ítélték - idézte fel internetes kiadásában a The Guardian című brit lap.

A több mint százmillió porcelán szotyolát darabonként formázták és festették meg kínai kézművesek. Ebből a hatalmas állományból vásárolt meg nyolcmillió szemet a Tate Modern.

A múzeum az Art Fund nevű szervezet anyagi segítségével tett szert a nyolcmillió szotyolára, de a vételárat nem hozta nyilvánosságra. A Sotheby's egy tavalyi aukcióján hasonló mennyiségű porcelán mag 350 ezer fontért kelt el.

Aj Vej-vej világszerte a legismertebb kínai művésznek számít, hírnevét nemcsak rendkívüli alkotásainak, hanem politikai szerepvállalásának is köszönheti. Az emberi jogok harcosaként többször került összeütközésbe a kínai hatóságokkal, börtönben, majd házi őrizetben tartották, lerombolták stúdióját. Peking hivatalosan adócsalással vádolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.