New Yorkból költöznek

Aj Vej-vej fotói Berlinben

Aj Vej-vej világhírű kínai művész, neves ellenzéki New Yorkban készült fotográfiáit állítja ki ősszel a berlini Martin Gropius Bau.

2011.07.31 16:22MTI

A német főváros központjában lévő közkedvelt kiállítóhely a Kínában nemrég több hétig fogvatartott művész 250 felvételét mutatja be. Ezek Aj Vej-vej Amerikában töltött éveit, az 1983 és 1993 közötti időszakot örökítik meg.

A fotók jelenleg a New York-i Asia Society Múzeumban láthatók - első alkalommal szerepelnek Kínán kívül. Az amerikai nagyvárosból érkeznek Berlinbe, az érdeklődők várhatóan október közepétől 2012 márciusáig tekinthetik meg őket.

A kínai művész személyes hangvételű felvételein örökítette meg New York hangulatát és a társadalmi viszonyokat. A képek között amerikai és kínai művészbarátairól készült darabok is vannak.

Aj Vej-vej a későbbiekben eltávolodott a fényképektől. "Az a New York, amit én ismerek, már nem létezik" - írta 2008-ban. "Ha visszatekintek, tudom, hogy a fotók valósak, de nem feltétlenül igazak... A jelen mindig felülkerekedik a múlton, és a jövő nem törődik a mával" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.