Aj Vej-vej ismeretlen helyen raboskodik

Meglátogathatta a fogva tartott ellenzéki művészt a felesége

A művész testvére a sajtóval közölte: meglátogathatta a felesége a 43 napja ismeretlen helyen fogvatartott kínai ellenzéki művészt, Aj Vej-vej-t.

2011.05.16 10:44MTI

A pekingi rendőrség vasárnap délután egy meg nem nevezett helyre vitte Aj feleségét, Lu Csinget, aki röviden beszélhetett a művésszel. A találkozón Aj feszültnek és idegesnek tűnt, de az egészségével láthatóan minden rendben van és megkapja a szükséges gyógyszereket is - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Lu.

A rövid láthatáson a házaspáron kívül a helységben volt még két tisztségviselő is, és a beszélgetésen csak a családot és Aj egészségét érintő kérdésekről eshetett szó. "Egyértelmű volt, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása miatt még velem sem tudott természetesen viselkedni" - mesélte Lu.
   
A rendszerkritikus avantgárd művészt máig ismeretlen okból vették őrizetbe április elején, és azóta nem léphetett kapcsolatba  a külvilággal, de vádat sem emeltek ellene. A kínai külügyminisztérium szerint Aj ellen gazdasági bűntények miatt folyik nyomozás. Aj, mielőtt letartóztatták volna, Twitter profilján egy informális listát vezetett arról a több tucat bloggerről, íróról és más értelmiségiről, akiket a rendőrség a máskéntgondolkodók elleni kampány során őrizetbe vett.
   
A nemzetközi művészvilág egy emberként tiltakozott Aj fogva tartása ellen. Felháborodást váltott ki az Egyesült Államok és Európa Unió vezetőinek körében is a hatóságok eljárása, akik szerint ez is annak a jele, hogy Kínában egyre romlik az emberi jogi helyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.