Az adózásról is másként gondolkodott a művész?

Ajaj: Aj Vej-vej cégére adócsalást bizonyítottak

Pekingben közölték Bizonyítottnak találta a pekingi rendőrség, hogy Aj Vej-vej (Ai Weiwei), az április eleje óta őrizetben tartott kínai másként gondolkodó, művész vállalkozása adót csalt.

2011.05.20 17:12MTI

Az Aj "felügyelete alá tartozó" Beijing Fake Cultural Develeopment Ltd a hatóságok kezdeti szakaszban lévő nyomozati eredménye szerint "nagy összegű" adócsalást követett el. Azt is megállapították, hogy könyvelési dokumentumokat semmisítettek meg szándékosan - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.
    
Ajnak a törvények szerint biztosították, hogy találkozzon a vele élő személyekkel - szólt a rendőrség tájékoztatása.
   
Aj Vej-vejt április harmadikán akadályozták meg abban, hogy elhagyja Pekinget egy Hongkongba tartó repülőgépen, s a repülőtérről ismeretlen helyre vitték. A nemzetközileg ismert avantgárd művész szókimondó ember hírében áll, gyakran bírálta  a fennálló rendszert és a hatalmat, s az ellenzékiek védelmére kelt.
   
Aj tavaly decemberben már megpróbált felszállni egy szöuli gépre azt követően, hogy meghívták Oslóba a börtönbüntetését töltő kínai Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) díjátadási ünnepségére. Akkor az indoklás az volt, hogy távozása veszélyt jelentene a nemzetbiztonságra.
   
Áprilisi eltűnését követően a kínai hatóságok napokkal később csak azt közölték, hogy gazdasági bűncselekmény alapos gyanúja miatt folytatnak ellene eljárást. A Kínából küldött médiajelenések állandó szereplőjévé vált Aj mellett széles körben kiállt a nyugati világ, s több ország vezetője, az Európai Unió és Washington is felszólította Pekinget arra, hogy a művészt engedjék szabadon.
   
A kínai hivatalos válasz szerint Peking a hatósági eljárások során nem tesz kivételt azokkal, akik a Nyugatnak kedvesek, s az ország a belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a kormányzati szintű megnyilatkozásokat.
   
Az 1996-ban elhunyt neves kínai költő, Aj Csing (Ai Qing) 53 éves fia évekkel ezelőtt még jó viszonyt ápolt a kínai vezetéssel, az ország kulturális követének választották, s konzultáns volt a 2008-as pekingi olimpiára épült Madárfészek stadion tervezésében.
   
Őrizetbe vétele előtt nem sokkal bejelentette, hogy bár hazájával nem akar szakítani, Berlinben kívánja létrehozni új művészi bázisát.
   
A legutóbbi - hétfői - sajtóbeszámolók szerint 43 nap után Ajjal találkozott a felesége, aki egészségesnek látta férjét, s közvetve tudatta, hogy gyógyszereit is rendben megkapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.