Egyötödük szűnt meg húsz év alatt

Lassan kihalnak a "közpénzes zenekarok" Németországban

A Német Zenekari Szövetség (DOV) közölte: minden ötödik, közpénzekből finanszírozott zenekar beszüntette működését Németországban az elmúlt két évtizedben, és további bezárásokra lehet számítani a jövőben is.

2012.01.24 16:03MTI

A (komolyzenei) zenekarok száma 1992 óta 168-ról 132-re csökkent. Harminchat zenekar gyakorlatilag eltűnt a kulturális térképről, és az a veszély fenyeget, hogy Németország elveszíti egyedülállóan gazdag zenei életét - jelentette ki Hartmut Karmeier, a zenekarok szakszervezetének elnöke.
   
A zenekarok számának apadásával párhuzamosan 9900-ra csökkent a fix zenészi állások száma is, az önkormányzatok, tartományok és műsorszolgáltatók által finanszírozott zenekarok egyre több külsőst foglalkoztatnak, a betöltetlen zenekari állások száma már meghaladja a 700-at - mondta Gerald Mertens, a DOV ügyvezetője.
   
Mertens szerint az önkormányzatokat sújtó spórolási kényszer azzal fenyeget, hogy folytatódik a "zenekarok kihalása"; szerinte "lopakodó leépítés" megy végbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.